Duurzaam huis bouwen?

Het bouwen van een huis. Wie heeft er vroeger niet van gedroomd? Alles naar je eigen smaak samenstellen. Leuk toch? Bij sommige mensen kan het ook keuze stress veroorzaken. Heb ik wel met alles rekening gehouden? Heb je bijvoorbeeld al nagedacht of jij je huis duurzaam wilt bouwen? In dit artikel laat ik je allerlei tips zien die jij kunt gebruiken als je een huis gaat bouwen. Heb jij al nagedacht of je gas wilt gebruiken of een warmtepomp? Ik laat je alle voordelen zien, maar ook de dingen waar je rekening moet houden. 

Wanneer heb je een duurzaam huis?

Wanneer ben je nou duurzaam bezig? Dat is een vraag die lastig te beantwoorden is. Veel mensen zijn van mening dat je iets een duurzaam huis mag noemen als het voldoet aan het Trias Principe. Dit principe geldt ook voor duurzaam leven. Het Trias Principe bestaat uit drie verschillende onderdelen. De eerste is dat je alleen een huis koopt dat je echt nodig hebt. Klinkt nogal vaag vind je niet? Het houdt in dat je bewust omgaat met de ruimte. Woon je bijvoorbeeld met zijn twee├źn. Koop dan niet een huis met vier slaapkamers en twee badkamers. Het tweede principe is dat je gebruik maakt van duurzame materialen en duurzame energiebronnen. De laatste is dat er zuinig wordt omgegaan met water en energie tijdens het bouwen. 

Wek energie op met de natuur

Als je het hebt over duurzaam leven. Dan denk je vaak gelijk aan zonnepanelen. Zonnepanelen zijn inderdaad een goede stap om duurzaam te gaan leven. Maar wist je dat er nog veel meer dingen zijn die je kunt doen om duurzaam te leven. Bij het bouwen van een duurzaam huis kun je vanaf het begin af aan al bepalen wat voor energie je gaat gebruiken. Tegenwoordig is het in verplicht om gasloos een huis te bouwen. Oftewel tegenwoordig krijg je geen aansluiting meer op het gasnet. Die variant is in veel gevallen een warmtepomp. Deze pomp maakt gebruik van thermische warmte. Een warmtepomp maakt namelijk gebruik van warmte uit de aarde. Er zijn ook warmtepompen die warmte uit de lucht of water halen. Een bijkomend voordeel is dat je subsidie krijgt voor het aanschaffen van een warmtepomp. Wil je toch duurzaam zijn, maar wil je geen zonnepanelen of warmtepomp. Koop dan groene stroom van bijvoorbeeld windmolens. Hierdoor draag je toch je steentje bij aan de toekomst.