Hoe maak je jouw huis duurzaam?

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema in Nederland en in de hele wereld. Steeds meer mensen maken zich zorgen over de wereld en dan met name over klimaatverandering. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat de klimaatverandering nog te stoppen is. Maar hiervoor moet er wel een verandering in ons leven komen. Mensen zullen duurzamer moeten gaan leven. Je zou bijvoorbeeld minder vaak het vliegtuig kunnen pakken of je fiets vaker pakken en de auto kunnen laten staan. Maar waarom zou je niet beginnen met je huis duurzamer maken? In dit artikel geef ik je tips waarmee jij een bijdrage kunt leveren aan het milieu en dus aan een betere wereld.

Isoleer je huis

Je kunt nog zo duurzaam willen leven, maar zonder een goed ge├»soleerd huis ben je nergens. Start dus vandaag nog met het isoleren van je huis. Je bespaart hierdoor namelijk aanzienlijk op de maandelijkse energiekosten. Daarnaast blijft het lekker warm in je huis in de winter. In de zomer blijft het lekker koel. Klinkt goed toch? Nu zul je misschien denken: isoleren kost toch enorm veel geld? Dat klopt, isoleren is niet bepaald goedkoop. Maar bedenk wel dat je maandelijkse energiekosten zakken. Daarnaast kun je jouw huis met meer waarde doorverkopen. Ten slotte draag je ook bij aan een schonere en duurzamere wereld. 

Zelfvoorzienend in stroom

Wil je echt duurzaam bezig gaan? Installeer dan zonnepanelen op je dak. Je wekt hiermee je eigen energie op zonder gebruik te maken van kolencentrales of andere fossiele brandstoffen. In plaats daarvan gebruik je de kracht van de zon. Daarnaast zijn er nog een aantal leuke bijkomstigheden, zoals dat je de btw mag aftrekken van de belasting. Het gemiddelde rendement van zonnepanelen komt uit tussen de 350 tot 850 euro per jaar.

Jouw verlichting kan duurzamer

Iedereen heeft ze wel in het huis of gehad, gloeilampen. Het nadeel is dat ze enorm veel energie gebruiken. Gelukkig zijn er spaarlampen zou je zeggen, maar het nadeel hiervan is dat ze eerst moeten opwarmen. De ideale oplossing is een LED-lamp. Ze zijn duurder in aanschaf, maar ze zijn tot wel 85% zuiniger dan andere lampen. Daarnaast zijn er ook nog slimme LED-lampen. Hierdoor kun je de kleur van je lampen bepalen. Wil je een romantische setting of wil je juist concentreren. Alles kan met slimme LED-lampen.

Ik hoop dat je met deze tips je huis een stukje duurzamer kunt maken.