Het verminderen van chemische middelen bij het schoonmaken

Het verminderen van het gebruik van chemische middelen bij het schoonmaken is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Veel traditionele schoonmaakmiddelen bevatten namelijk schadelijke stoffen die niet alleen slecht zijn voor het milieu, maar ook voor ons lichaam. In deze blog zullen we bespreken waarom het verminderen van het gebruik van chemische middelen bij het schoonmaken belangrijk is en hoe we dit kunnen doen.

Waarom is het verminderen van chemische middelen bij het schoonmaken belangrijk?

  • Het is beter voor het milieu

Traditionele schoonmaakmiddelen bevatten vaak schadelijke stoffen zoals fosfaten, chloor en ammoniak. Wanneer deze stoffen in het riool terechtkomen, kunnen ze schade toebrengen aan het milieu. Fosfaten bijvoorbeeld kunnen leiden tot overmatige algengroei in wateren, waardoor zuurstofniveaus dalen en vissen sterven. Het verminderen van het gebruik van deze middelen kan dus helpen om de impact op het milieu te verminderen.

  • Het is beter voor onze gezondheid

Sommige chemische middelen kunnen leiden tot irritatie van de huid, ogen en luchtwegen. Bovendien kunnen sommige schoonmaakmiddelen kankerverwekkende stoffen bevatten. Door het gebruik van deze middelen te verminderen, kunnen we de blootstelling aan deze schadelijke stoffen verminderen en onze gezondheid beschermen.

Hoe kunnen we het gebruik van chemische middelen bij het schoonmaken verminderen?

Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen

Er zijn veel natuurlijke schoonmaakmiddelen beschikbaar die net zo effectief zijn als traditionele schoonmaakmiddelen, maar zonder de schadelijke stoffen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn azijn, baking soda, citroensap en etherische oliën. Deze middelen zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook veiliger voor onze gezondheid.

Duurzaam desinfecteren

Watter.nl biedt een innovatief desinfectiesysteem dat gebruikmaakt van elektrochemische activatie (ECA) om water te zuiveren en ontsmetten. Het systeem gebruikt alleen zout, water en elektriciteit om hypochloorzuur te produceren, een krachtig en duurzaam desinfectiemiddel dat effectief is tegen bacteriën, virussen en schimmels. Het Watter-systeem is duurzaam, efficiënt en veilig voor mens en milieu.

Maak gebruik van microvezeldoekjes

Microvezeldoekjes zijn herbruikbaar en kunnen worden gebruikt zonder schoonmaakmiddelen. Ze zijn gemaakt van zeer fijne vezels die vuil en bacteriën opnemen. Hierdoor zijn ze zeer effectief in het schoonmaken van oppervlakken, zonder dat daarbij schoonmaakmiddelen nodig zijn.

Verminder het gebruik van papieren handdoeken

Papieren handdoeken zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee. Door het gebruik van herbruikbare doeken, zoals katoenen handdoeken, kunnen we het gebruik van papieren handdoeken verminderen.

Maak gebruik van stoomreinigers

Stoomreinigers gebruiken hete stoom om oppervlakken te reinigen, waardoor schoonmaakmiddelen overbodig zijn. Ze zijn zeer effectief in het doden van bacteriën en schimmels en zijn bovendien ook nog eens milieuvriendelijk.