De voordelen van zonnepanelen op je dak

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema in onze levens. Iedereen draagt op zijn eigen manier een steentje bij aan een milieuvriendelijke wereld en veel mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op hun dak te laten installeren. Maar naast dat ze goed zijn voor het milieu, hebben zonnepanelen nog een hele hoop andere voordelen. Daarover lees je meer in deze blog.

Waardevermeerdering

Het laten installeren van zonnepanelen kan je woning in waarde doen stijgen. Dat komt omdat energiebesparende maatregelen een gunstiger energielabel opleveren. Zo’n energielabel is tegenwoordig verplicht wanneer je je woning wil verkopen. Omdat een gunstiger energielabel een lagere energierekening voor potentiële kopers betekent, staat een woning met zonnepanelen gunstiger in de markt en ontvang je er ook een hoger bedrag voor.

Bespaar op je energierekening

Ook kan jij zelf natuurlijk een heleboel geld besparen wanneer je besluit zonnepanelen aan te schaffen. Doordat zonnepanelen je van stroom voorzien, ben je namelijk niet meer afhankelijk van de schommelende energieprijzen. Na een initiële investering betaal je de hele levensduur van de zonnepanelen geen energiekosten meer. Gemiddeld duurt het zo maar 8 jaar totdat de zonnepanelen zichzelf terugverdiend hebben en daarna geniet je in principe van gratis stroom. De stroom die je te veel opwekt, kun je ook weer terugverkopen aan je energieleverancier. Zo is de terugverdientijd nog sneller.

Lange levensduur en onderhoudsvriendelijk

Daarnaast is het een goed idee om zonnepanelen te nemen omdat ze een relatief lange levensduur hebben: tot wel 25 jaar. Zo heb je ongeveer 13 jaar lang energie zonder daar een cent voor te hoeven betalen. Ook benodigen zonnepanelen erg weinig onderhoud, want over het algemeen wordt vuil vanzelf weggespoeld door de regen